Chleb jest jednym z najstarszych i najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych na świecie. Jego prosta forma składająca się z mąki, wody, drożdży i soli daje nieskończone możliwości modyfikacji. Dodanie odpowiednich składników może nie tylko poprawić smak i aromat chleba, ale także wzbogacić go o wartości odżywcze. Co zrobić i po jakie dodatki sięgnąć, aby uczynić domowy chleb jeszcze bardziej wyjątkowym?
Składniki, które warto dodać podczas pieczenia chleba
Dodanie ziaren i nasion do chleba to chyba najprostszy sposób na wzbogacenie jego smaku i tekstury. Są one również świetnym źródłem błonnika, białka i zdrowych tłuszczów. Nasiona słonecznika nadają delikatnego, orzechowego smaku i chrupkości, z kolei siemię lniane bogate w omega-3 i błonnik, pomagają utrzymać wilgoć, dzięki czemu chleb będzie dłużej świeży. Coraz częściej do chleba dodaje się też maleńkie nasiona chia, które mają niezwykłą zdolność absorbowania wody. Popularnym dodatkiem jest również mak.
Orzechy to kolejny doskonały dodatek do chleba, który dodaje mu chrupkości i bogactwa smaku. Można je dodać w całości, posiekane lub nawet zmielone, w zależności od pożądanego efektu. Nada się niemal każdy rodzaj orzechów – włoskie, migdały czy laskowe.
Do wypieku chleba można też oczywiście dodać ulubione przyprawy. Rozmaryn nadaje wyjątkowego, ziołowego smaku – jest idealny do pieczywa typu focaccia. W chlebach żytnich doskonale sprawdzi się kminek, a smak chlebów drożdżowych podkreślić może słodko-pikantny kardamon.
Suszone owoce
Świetnym sposobem na dodanie wypiekom naturalnej słodyczy i różnorodności smakowej są też suszone owoce. Do tego celu sprawdzą się między innymi rodzynki, daktyle, żurawina, suszone morele lub figi.
Nie obawiaj się eksperymentować i tworzyć własnych, unikalnych kompozycji smakowych. Dzięki wyżej wymienionym dodatkom, które znajdziesz w naszej hurtowni przypraw, bakalii i orzechów Dana, Twoje domowe pieczywo może stać się prawdziwym kulinarnym dziełem sztuki. Smacznego pieczenia!