5 sposobów na włączenie płatków migdałowych do swojej diety

Wśród wielu bakalii dostępnych w sklepach mało które dostarczają tylu cennych składników odżywczych i mikroelementów, co migdały. Orzechy te są bogate m.in. w dużą ilość witaminy E, chroniącej organizm przed stresem oksydacyjnym. Ponadto stanowią źródło tłuszczów jednonienasyconych oraz potasu, co korzystnie wpływa na pracę serca, a także całego układu naczyniowego. Nic więc dziwnego, że migdały w postaci płatków są chętnie wykorzystywanym dodatkiem w kuchni.

1. Płatki migdałowe to świetny dodatek do owsianki.

Płatki migdałowe to znakomity składnik do porannej owsianki, płatków śniadaniowych czy musli. Nie tylko wzbogacają one smak, ale również dostarczają zdrową dawkę składników odżywczych na początek dnia. Co ważne, orzechy są bogate w tłuszcze oraz błonnik. Te dwa elementy pomagają utrzymać uczucie sytości na dłużej, co może zapobiec podjadaniu przed następnym posiłkiem.

2. Słodkie wypieki z migdałową nutą.

Kto z nas nie lubi zjeść kawałka pysznego ciasta do kawy? Będzie ono jednak smakowało jeszcze lepiej, jeśli dodamy do niego migdały. Orzechy wzbogacą wypiek o ciekawą nutę smakową, dodadzą mu głębi, a zarazem nadadzą elegancki wygląd. Bakalie te można dodawać do wielu rodzajów ciast, takich jak mazurki, serniki, torty, keksy i innych.

3. Napój migdałowy dla osób dbających o linię.

Mając w domu płatki migdałowe, dobrą opcją jest przygotowanie z nich niskokalorycznego napoju. Należy je bardzo drobno zmielić, a następnie zalać ciepłą wodą. Takie mleko zawiera znacznie mniej kalorii – od 13 do 30 kcal na 100 ml – niż to krowie. To także idealne rozwiązanie dla osób z nietolerancją laktozy oraz celiakią. Co więcej, regularne picie napoju migdałowego pozwala obniżyć poziom “złego” cholesterolu LDL.

4. Zdrowa sałatka z wartościowymi orzechami.

Dodanie płatków migdałowych do sałatki to prosty sposób, aby uczynić ją smaczniejszą, a zarazem bardziej wartościową odżywczo. Orzechy świetnie przełamują miękkość warzyw czy serów. Taki kontrast sprawia, że danie jest ciekawsze i bardziej zróżnicowane smakowo. Co ważne, migdały pasują do wielu składników, takich jak owoce, sery, rukola, a także dressingów na bazie miodu, octu balsamicznego bądź cytrusów.

5. Nietypowy dodatek do zup.

Migdały po zmiksowaniu świetnie zagęszczają zupy krem, nadając im aksamitną teksturę bez potrzeby użycia śmietany bądź mąki. Jest to więc idealna alternatywa dla osób na diecie beznabiałowej lub bezglutenowej. Co więcej, zapewniają one delikatny, lekko orzechowy smak, który doskonale komponuje się z dynią, marchewką, kalafiorem, brokułem, batatem czy burakiem. Składnik ten dodaje również lekko słodkawego charakteru.

Płatki migdałowe w hurtowni bakalii Dana

Chcąc wzbogacić swoje potrawy o bogate w składniki odżywcze płatki migdałowe, warto zapoznać się z ofertą hurtowni bakalii Dana pod Warszawą, gdzie Klienci mogą wybierać spośród wielu gatunków dokładnie wyselekcjonowanych orzechów. Zachęcamy również do sprawdzenia naszego sklepu online.