Bakalie – idealna, wartościowa przekąska na wyprawę w teren

Małe, energetyczne grzeszki dietetyczne – dlaczego baton z cukrem to kiepski wybór?

Tym, co nasuwa nam się jako pierwsze na myśl, kiedy zastanawiamy się nad szybką, kaloryczną przekąską są zazwyczaj batony. Zarówno te z czekoladą, jak i bez niej szybko sycą i zapewniają dodatkową porcję energii. Niestety – oprócz chwilowego pobudzenia zazwyczaj nie mają do zaoferowania niczego więcej. Rozsądną alternatywą dla gotowych słodyczy mogą być bakalie. Orzechy, suszone owoce, np. daktyle czy berberys, gruszki, figi, rodzynki mają wiele zalet i są o wiele zdrowsze.

Poznaj moc ukrytą w bakaliach ze sklepu internetowego Dana

Bakalie mają wiele zalet – są tak samo słodkie, jak batony czy cukierki, ale zawierają dodatkowo witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Doskonale uzupełniają poziom cynku, magnezu oraz mają sporo błonnika odpowiedzialnego za dobre trawienie. Możesz jeść je jako samodzielną przekąskę, wykorzystać jako dodatek do śniadania albo zrobić z nich zdrowe batony. Dzięki różnym kształtom, kolorom i fakturom z pewnością zaciekawią także najmłodszych. Suszony banan, żurawina, berberys, kostka ananasa i wszelkie orzechy: nerkowca, brazylijskie, laskowe, włoskie to świetny wybór na szybki posiłek bez konieczności zatrzymywania się na szlaku.

Jak zrobić pyszne, sycące i zdrowe batony z bakalii?

Kochasz słodycze i nie wyobrażasz sobie dnia bez słodkiej przekąski? Wycieczka bez batonika to już nie to samo? Wyczaruj z pomocą bakalii ze sklepu internetowego Dana przepyszną i zdrową przekąskę, która zachwyci Ciebie i Twoich bliskich. Same naturalne składniki dodadzą Wam energii i dostarczą cennych składników! Oto przepis na szybkie batoniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 100 gramów orzechów nerkowca lub brazylijskich/włoskich/laskowych,
  • ½ szklanki dobrej jakości miodu lub syropu z agawy,
  • ⅓ szklanki masła orzechowego bez dodatków,
  • 60 g żurawiny,
  • 70 g daktyli lub suszonego berberysu,
  • łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Daktyle, orzechy i berberys siekamy na małe kawałki. Orzechy oraz płatki owsiane prażymy na suchej patelni. Masło orzechowe i miód lub syrop z agawy podgrzewamy w rondelku. Kiedy wszystkie składniki dobrze się rozpuszczą dodajemy ekstrakt z wanilii. Później mieszamy bakalie z powstałą masą i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskamy oraz wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, a następnie pieczemy przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika obciążamy wierzch masy np. drugą formą i pozostawiamy do wystygnięcia. Kroimy, kiedy wystygnie. Smacznego!