Imbir znany jest na całym świecie ze swoich prozdrowotnych właściwości. To roślina, której podziemne korzenie wykorzystuje się zarówno jako przyprawa, jak i środek leczniczy, szczególnie w przypadku przeziębienia. Korzeń imbiru ma smak bardzo intensywny, a nawet lekko pikantny, dzięki czemu wystarczy zaledwie odrobina, aby podkreślić aromat potrawy czy napoju. Można go suszyć, mielić, marynować, a także kandyzować. W tej ostatniej formie, czyli kandyzowanej, doskonale nadaje się jako dodatek herbat oraz koktajli, ponieważ jest obtoczony w cukrze, a co za tym idzie – nadaje słodyczy, ale też korzennego posmaku. Dlaczego jeszcze warto dodawać kandyzowany imbir do takich napojów?
Herbata z kandyzowanym imbirem nie tylko na chłodniejsze dni
Aby uzyskać kandyzowany imbir, korzeń kroi się na kawałki, gotuje w syropie cukrowym, a następnie obtacza w cukrze. Takim sposobem zachowuje się jego wyjątkowy, ostry smak i delikatny aromat słodyczy. Jednocześnie warto wspomnieć, że proces kandyzowania nie odbiera mu prozdrowotnych właściwości, dlatego można go śmiało dodawać do ulubionej herbaty na przeziębienie.
Kandyzowany imbir idealnie podkręca smak każdej herbaty: czarnej, zielonej, czerwonej czy takiej z dodatkiem owoców, miodu lub kwiatów. Świetnie sprawdza się w chłodniejsze dni, ponieważ rozgrzewa organizm, ale też wspomaga walkę z przeziębieniem (ma właściwości przeciwzapalne). Latem taką herbatę można wystudzić, dodając do niej lodu, a w rezultacie otrzymując mrożony napój imbirowy.
Imbirowy koktajl o nietuzinkowym smaku
Drinki czy koktajle, które są podawane szczególnie na różnego rodzaju imprezach, smakują dużo lepiej, jeśli dodamy do nich kandyzowany imbir. W zależności od składników takiego koktajlu możemy uzyskać ciekawe połączenie wzbogacające nie tylko aromat napoju, ale również nadając mu prozdrowotnych właściwości. Do egzotycznego koktajlu ananasowo-kokosowego wystarczy wrzucić kilka kawałków kandyzowanego imbiru, który sprawi, że napój będzie nieco bardziej korzenny i wyrazisty. Do soku z limonki i pomarańczowego likieru możemy wrzucić imbir po to, by przełamać kwaskowaty posmak, natomiast do napojów owocowych warto go dodać, nadając im lekko pikantnej, słodkiej nuty.
W naszym sklepie z przyprawami i bakaliami online (obsługującym między innymi Klientów z Warszawy, Białegostoku, Szczecina itp.) znajdziesz kandyzowany imbir w formie kostek oraz płatków, które rewelacyjnie sprawdzą się jako dodatek zarówno do rozgrzewających herbat, jak i pysznych koktajli.