Owoce kandyzowane – na czym polega proces kandyzowania?

Owoce to słodki, a zarazem zdrowy składnik diety, z którego mało kto rezygnuje. Jednak wybrane owoce w świeżej postaci nie są dostępne stale, dlatego jest wiele sposobów na przetwarzanie pozwalające na przechowywanie i spożywanie ich przez cały rok. Jednym z procesów pozwalających na zwiększenie trwałości owoców, a także nadanie im atrakcyjnej formy i smaku jest kandyzowanie. Przeczytaj, na czym ono polega i jakie owoce kandyzowane można kupić w sklepie.

Jak powstają owoce kandyzowane?

Owoce kandyzowane, które najczęściej znajdują się w dziale bakalii sklepów internetowych czy stacjonarnych, powstają w procesie kandyzacji. Polega ona na nasączaniu owoców syropem cukrowym w celu zachowania ich świeżości i nadania im słodkiego smaku. Główne etapy kandyzowania to:

  1. Przygotowanie owoców – wybór dojrzałych owoców, mycie, osuszenie.
  2. Przyrządzenie syropu cukrowego – cukier rozpuszczony w wodzie w odpowiednich proporcjach, czasem także aromaty, takie jak ekstrakty owocowe czy przyprawy nadające owocom dodatkowego smaku.
  3. Gotowanie w syropie lub nasączanie owoców. Przy użyciu metody gotowania, owoce są dodawane do wrzącego syropu cukrowego i gotowane przez określony czas, aż syrop wchłonie się w owoce i stworzy charakterystyczną powłokę. Przy użyciu metody nasączania, owoce są zanurzane w zimnym syropie cukrowym na dłuższy czas, czasami nawet kilka dni, aby w pełni nasiąknęły syropem.
  4. Suszenie – po kandyzacji owoce mogą być dodatkowo suszone na powietrzu lub w specjalnych suszarkach, aby usunąć nadmiar wilgoci.
  5. Właściwe przechowywanie, przeważnie w szczelnie zamkniętych pojemnikach, aby zachować świeżość i chrupkość.

Kandyzowane owoce oferuje niemal każdy sklep spożywczy, a ich szeroki wybór znajdziesz także w naszej hurtowni bakalii. Mogą być słodką przekąską albo dodatkiem do ciast, deserów i wykwintnych dań.

Jakie owoce najczęściej się kandyzuje?

Najczęściej kandyzowane są owoce o gęstej konsystencji i niskiej zawartości wody. Zachowują lepiej swoją strukturę po procesie. Można spotkać na przykład kandyzowane:

  • ananasy,
  • mango,
  • papaja,
  • pigwa,
  • wiśnie,
  • borówki,
  • skórka cytrusów – pomarańczy, cytryny.

Oprócz tego często kandyzowany jest także imbir. Takie bakalie znajdziesz w sklepie internetowym, a także hurtowni bakalii Dana. Poznaj pełną ofertę smacznych i zdrowych produktów i złóż zamówienie w sprawdzonym miejscu. Zapraszamy na zakupy!