Zdrowe kasze – jaka jest różnica i którą wybrać?

Jeden z najbardziej tradycyjnych składników polskiej kuchni? Na to miano bez wątpienia zasługują kasze, które oprócz walorów smakowych mają także pozytywny wpływ na zdrowie. Po te produkty zbożowe sięgają młodsi oraz starsi, amatorzy zdrowego stylu życia, jak i miłośnicy klasycznych smaków przywodzących im na myśl rodzinne przepisy. 

Zastanawiasz się, które rodzaje kaszy warto dodać do swojej domowej spiżarni i czym właściwie różnią się od siebie poszczególne produkty? Dzisiaj przygotowaliśmy dla Ciebie krótki przewodnik po najpopularniejszych rodzajach kaszy, po które chętnie sięgają również Klienci naszej hurtowni bakalii

Na obiad, lunch i jako przekąska: zdrowe kasze, które warto dodać do swojego jadłospisu

Znane angielskie hasło “You’re what you eat” zdecydowanie znajduje potwierdzenie w tym przypadku. Kasze są nie tylko cennym źródłem błonnika, witamin z grupy B, magnezu, cynku, żelaza i fosforu, ale też są sycące (co z pewnością docenią osoby, które chcą się pozbyć kilku nadprogramowych kilogramów), a także nie zawierają one konserwantów, cukru czy sztucznych dodatków.

Kasza gryczana – królowa zdrowia

Szukasz kaszy, która jest bezglutenowa, bogata w błonnik oraz składniki odżywcze wspierające układ krążenia? Kasza gryczana sprawdzi się idealnie! Jedna z najbardziej wartościowych kasz (uwielbiana także przez koneserów zdrowych produktów robiących zakupy w sklepie z orzechami i bakaliami Dana) powinna znaleźć się w menu osób z nadciśnieniem czy problemami sercowymi. Kasza gryczana może być serwowana z warzywami, mięsem, rybą, a nawet z orzechami i suszonymi owocami, które dostępne są w naszej hurtowni bakalii.

Kasza jaglana – najlepszy wybór dla osób na diecie bezglutenowej

W codziennej diecie ograniczasz lub też całkowicie unikasz spożywania glutenu? Wbrew pozorom to jeszcze nie powód, żeby rezygnować z kaszy. Produktem, po który możesz sięgnąć, jest np. pozyskiwana z prosa kasza jaglana, którą wprost uwielbiają nie tylko osoby będące na diecie bezglutenowej.

Kasza jaglana ma działanie odkwaszające organizm, a dodatkowo wspomaga też pracę jelit. Możesz wykorzystać ją zarówno do dań obiadowych, jak i deserów czy nawet śniadań – zarówno w wersji na słono (np. jako składnik tabouleh), jak i na słodko (z orzechami, miodem i suszonymi owocami) smakuje wyśmienicie.

Kasza bulgur – smak rodem z Bliskiego Wschodu

Kasza bulgur to przykład kaszy, która w ostatnim czasie szczególnie zyskała na popularności w Polsce. Na liście atutów znajduje się łatwość i szybkość przygotowania, bogactwo błonnika i witamin z grupy B, a także wiele możliwości wykorzystania (np. jako alternatywa dla ryżu czy baza do pełnej witamin sałatki).

Chcesz podkreślić jej smak? Zobacz jakie dodatki przygotowaliśmy w naszym sklepie z przyprawami! Twojej uwadze szczególnie polecamy kumin, suszone pomidory, chilli czy kolendrę (jeśli oczywiście tolerujesz jej smak).

Kuchenne szafki świecą pustkami? Pora uzupełnić zapasy w Dana – hurtowni bakalii, przypraw oraz orzechów, gdzie na fanów zdrowej żywności czeka też pestki i ziarna oraz kasze i mąki!