Fasola Jaś stanowi prawdziwą perełkę wśród roślin strączkowych. Jest ceniona przede wszystkim za swój delikatny, lekko orzechowy smak, a także kremową konsystencję. Dostarcza wielu cennych składników, takich jak białko, błonnik, fosfor czy magnez. Nic więc dziwnego, że po to warzywo bardzo chętnie sięgają miłośnicy kuchni wegetariańskiej. Z fasoli Jaś można przygotować pyszne smarowidła lub kotlety. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do sosów, makaronów i wielu innych dań.
Dlaczego warto sięgać po fasolę Jaś?
Jednym z najlepszych składników do wykorzystania w kuchni jest fasola Jaś, dostarcza bowiem znacznych ilości białka, będącego podstawowym budulcem organizmu. Można więc stosować ją jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej. Ponadto warzywo to zawiera dużo błonnika, zapewniającego uczucie sytości i poprawiającego trawienie. Z kolei wysoka zawartość żelaza, magnezu oraz potasu wspiera poprawne funkcjonowanie układu krwionośnego, a także nerwowego. Minerały te pomagają też obniżyć poziom cukru we krwi, co w połączeniu z niskim indeksem glikemicznym (IG=23) sprawia, że po fasolę Jaś mogą sięgać diabetycy.
Jak wykorzystać fasolę Jaś w kuchni?
Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne fasola Jaś to doskonały dodatek do dań wegetariańskich. Można wykorzystać ją zarówno w lekkich sałatkach, jak i sycących daniach obiadowych. Dzięki swej kremowej konsystencji znakomicie sprawdza się również jako baza do past czy smarowideł. Należy pamiętać, że trzeba ją uprzednio namoczyć, co skróci czas gotowania oraz poprawi jej strawność.
Fasolę Jaś najczęściej wykorzystuje się do przyrządzania lekkich sałatek, doskonale łączy się bowiem z wieloma warzywami i owocami, takimi jak oliwki, suszone pomidory, rukola bądź awokado. Świetnie komponuje się też z cukinią, papryką czy cebulą. Jeśli jednak chcemy przygotować sycący obiad, Jaś znakomicie sprawdzi się do przyrządzenia pysznych kotlecików oraz burgerów, łącząc ją np. z kaszą. Ponadto można zrobić z niej różne pasty, m.in. smalec idealny do chleba, a także do smażenia.
Jaką fasolę Jaś wybrać?
Chcąc przygotować pyszne dania z tego warzywa, warto sięgnąć po nadający się do konkretnych potraw rodzaj. Dostępna w naszym sklepie fasola Jaś duży, ze względu na swoje duże nasiona, idealnie pasuje do dań jednogarnkowych, takich jak curry, gulasz czy leczo wegetariańskie. Z kolei odmiana karłowa ma nieco bardziej zwartą konsystencję i intensywniejszy smak, będzie więc doskonała do zup, past bądź sałatek. Jeżeli chcesz wzbogacić swoją dietę wegetariańską o to pyszne i zdrowe warzywo, sprawdź pełną ofertę!