Imbir kandyzowany nie tylko w kuchni – właściwości i zastosowanie

Kandyzowany imbir do ciast

Kandyzowane owoce pod wpływem cukru stają się znacznie słodsze od ich naturalnych odpowiedników. Imbir znany jest ze swojego słodko-pikantnego smaku oraz specyficznego aromatu. Tym samym jego słodsza – kandyzowana – wersja doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów i ciast.

Najlepszy na różne dolegliwości

Oprócz gastronomii imbir zrobił oszałamiającą karierę w medycynie. Znany jest z właściwości odkażających, przeciwbólowych, łagodzących mdłości. Używany jest również jako dodatek do leków przeciwkaszlowych. Imbir wspiera wydzielanie soków żołądkowych, dlatego spożywany jako przyprawa do dań tłustych i ciężkich ułatwia trawienie. Kandyzowane kłącze natomiast działa przeciwwymiotnie, dlatego osoby, którym nie przeszkadza połączenie pikantnego, mocnego posmaku imbiru z powodzeniem mogą żuć kawałki podczas ataku choroby lokomocyjnej czy dla złagodzenia nudności związanych z wczesną ciążą.

Egzotyczny imbir – przyprawa nie dla każdego?

Choć imbir kandyzowany zachowuje wszystkie właściwości prozdrowotne imbiru świeżego, nie każdy powinien go spożywać – a przynajmniej nie w dużych ilościach. Ostrożność szczególnie zalecana jest osobom zmagającymi się z wrzodami żołądka, refluksem, a także cukrzycą.

Sklep z przyprawami online E-Dana.pl, oprócz owoców kandyzowanych, oferuje także wysokiej jakości imbir z najlepszych upraw Tajlandii w dwóch formach. Znajdziesz u nas zarówno kostki tej wyśmienitej przyprawy, jak i płatki. Dzięki temu dopasujesz formę tego niesamowitego kłącza do potrawy czy ulubionego sposobu spożywania. Dostarczamy bakalie do wszystkich miast w Polsce, w tym Warszawy.