Zdrowe płatki śniadaniowe – które wybrać i czym wzbogacić?

Szybkie śniadanie dla zabieganych

Dla kilkunastu cennych minut snu jesteś w stanie zrezygnować całkowicie ze śniadania? To duży błąd, jednak wcale nie oznacza to, że musisz wstawać godzinę wcześniej, by usmażyć jajka, pokroić pomidora, ogórka i szczypiorek, przygotować kanapki, zaparzyć kawę, a do tego znaleźć jeszcze czas na zjedzenie tak obfitego śniadania. Zamiast tego wystarczą Ci dosłownie dwa składniki i 10 minut. Mając do dyspozycji płatki zbożowe oraz mleko albo jogurt, dostarczysz swojemu organizmowi niezbędną dawkę kalorii wzbogaconą cennymi składnikami odżywczymi. Jeśli każdego ranka w pośpiechu szykujesz się do wyjścia, wybierz tradycyjne musli (to mieszanka płatków owsianych, kukurydzianych i pszenicznych z dodatkiem pysznych rodzynek oraz żurawiny). Sprawdź, jak jeszcze możesz rozpocząć dzień!

Zdrowe śniadanie na dobry początek dnia

Z wielu badań wynika, że najlepszym produktem śniadaniowym są węglowodany złożone, które na wiele godzin zaspokajają zapotrzebowanie organizmu na energię. Oprócz nich jednak organizm potrzebuje także witamin, minerałów oraz niezbędnych do życia pierwiastków. Na śniadanie polecamy zatem:

  • płatki kukurydziane – klasyczne, chrupiące płatki, które najlepiej smakują z mlekiem albo jogurtem, a cenione są między innymi za krótki czas przygotowania posiłku,
  • płatki pszenne – bogate w węglowodany i nienasycone kwasy tłuszczowe. Są również źródłem witamin D, C oraz E, fosforu, cynku, wapnia, żelaza, a także potasu. Dzięki tak licznym składnikom odżywczym wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego;
  • płatki owsiane – uważane za najbogatsze ze zbóż. Zawierają białko, cenne aminokwasy, magnez, a także żelazo;
  • płatki orkiszowe – bogate w błonnik, żelazo, wapń oraz witaminy z grupy B i PP. Wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi, a do tego świetnie nadają się dla cukrzyków;
  • płatki ryżowe – polecane osobom nietolerującym glutenu, ale też dzieciom oraz osobom starszym,
  • płatki gryczane – bogate w cenny dla zdrowia błonnik,
  • płatki jaglane – źródło witamin z grupy B,
  • płatki żytnie – mają wysoką zawartość błonnika, witamin z grupy B, potasu, magnezu, cynku i manganu.

Aby śniadanie było nie tylko zdrowe, ale też smaczne, do płatków – oprócz mleka albo jogurtu – dodaj suszone owoce, orzechy, nasiona bądź inne produkty, jakie zamówisz w sklepie E-Dana.pl.