Nie ulega wątpliwości, że dania bez przypraw nie miałyby odpowiedniego wyrazu. Czasami szczypta konkretnego dodatku jest w stanie całkowicie odmienić nie tylko jego aromat, ale również smak. Dzięki takiej magicznej kombinacji w garnkach mogą dziać się prawdziwe cuda. Mimo tego przyprawy uważane są za bardzo kontrowersyjny temat w kuchni. Dlaczego? Przez to, że ich dobór związany jest bezpośrednio z gustami każdego człowieka, przez co bardzo łatwo sprawić, że danie zyska negatywną lub pozytywną ocenę wyłącznie przez użycie konkretnej mieszanki.
Dziś przyprawy są ogólnodostępnym produktem nawet w najmniejszym sklepie osiedlowym. Nie ulega wątpliwości, że im niższa cena, tym ich gorsza jakość. Jednakże w powszechnym rozumieniu bardzo rzadko wybiera się droższe wersje, gdyż uważa się, że niczym od siebie się nie różnią. Sprawa wygląda zupełnie inaczej. Przez setki lat w przeszłości handel przyprawami odgrywał kluczową rolę w najważniejszych szlakach handlowych, przynosząc ogromne zyski kupcom z całego świata. Teraz dostępne są w kuchni każdej Pani Domu, której zależy na odpowiednim przygotowaniu jedzenia. Które z dodatków warto mieć w swoim zapasie?
Kurkuma
W polskiej kuchni nazywana ostryżem, bardzo często mylona jest z samym curry – czyli mieszanką przypraw, której jest częścią. Jej największym walorem jest złocisty kolor, który z łatwością można wykorzystać jako barwnik do wielu potraw. Cierpki smak pozwala na zniwelowanie słodkości. Miłośnicy kuchni z regionu północnej Afryki dodają ją również do wieprzowiny, warzyw oraz ryb. Wysokiej jakości kurkumę w formie przyprawy zakupisz w naszym Centrum zlokalizowanym pod Warszawą lub za pomocą strony internetowej.
Imbir kandyzowany
Imbir jeszcze do niedawna uważany był za zbędną przyprawę korzenną, która dodatkowo jest trudno dostępna. Ostatnio się to znacznie zmieniło. Swoją wyrazistością może nadać potrawom niepowtarzalny smak, szczególnie w przypadku mięs, owoców morza, a także wszelkich wyrobów cukierniczych. Sam imbir kandyzowany może być traktowany jako smaczna przekąska lub po zalaniu jako smaczny syrop. Zachęcamy do odwiedzenia naszego sklepu mieszczącego się w Latowiczu pod Warszawą lub dokonania zakupów przez Internet.
Sól himalajska
Sól himalajska to w pełni naturalna alternatywa dla tradycyjnej soli kuchennej, która coraz częściej jest mieszanką stworzoną na bazie chlorku sodu. Nie jest przetwarzana chemicznie, mając w sobie pierwiastki oraz mikroelementy, które są znacznie łatwiej wchłaniane przez ludzki organizm. Jako doświadczona firma w branży, zapraszamy do zakupów bezpośrednio w naszym sklepie w Latowiczu koło Warszawy lub wygodnie przez stronę internetową.