Egzotyczne przyprawy – odkrywaj smaki świata, kupując w Dana

W kuchniach różnych krajów, czy nawet mniejszych regionów na całym świecie, stosuje się różnorodne przyprawy. Utalentowani kucharze potrafią rozpoznać po zapachu, wyglądzie czy składzie dania, skąd się ono wywodzi. Jednak nie trzeba być mistrzem sztuki kulinarnej, by móc wykorzystywać różne smaki świata we własnych, domowych potrawach. Zastanówmy się wspólnie, czym są przyprawy egzotyczne i do czego można je wykorzystać.

Jakie przyprawy można uznać za egzotyczne?

Bardzo wiele składników używanych powszechnie w europejskiej, a także polskiej kuchni wywodzi się z Azji. Przykładami mogą być przyprawy takie jak:

  • cynamon – wysuszona, najczęściej starta na proszek kora drzewa cynamonowego, najczęściej cynamonowca cejlońskiego, rosnącego naturalnie na Sri Lance (dawniej Cejlon), która ma charakterystyczny, lekko pikantny smak,
  • gałka muszkatołowa – cechująca się orzechowym aromatem pestka owocu muszkatołowca korzennego, sprzedawana w całości lub zmielonej formie, wywodząca się z Indonezji, konkretniej Wysp Korzennych (dziś Moluki).

Za egzotyczną można uznać też (nieco rzadziej używaną w Polsce czy Europie) kurkumę. Bywa ona nazywana „indyjskim szafranem”, gdyż Indie należą do głównych producentów, jak i konsumentów tej przyprawy o charakterystycznej, żółtej barwie. Z tego kraju wywodzi się również kardamon, którego ziarna mają lekko ostry smak z wyczuwalną cytrusową nutą.

Do czego można dodać przyprawy egzotyczne?

Cynamon stosowany jest przede wszystkim w świątecznych wypiekach. Można go też wykorzystać do przyprawienia smażonych owoców (na przykład bananów). To także świetny dodatek do ciepłych napojów takich jak grzane wino, gorąca czekolada czy kawa.

Gałka muszkatołowa sprawdzi się nie tylko do ciast, pierników oraz innych słodkich przekąsek, ale też pieczonego bądź gotowanego mięsa wołowego, cielęcego, jagnięcego lub drobiowego. To również składnik wielu warzywnych zup, a także napojów alkoholowych (m.in. angielskiego piwa korzennego).

Kurkumę można wykorzystywać jako barwnik spożywczy do ryżu, makaronu, mleka, a nawet ciasta na pierogi. Intrygujące efekty da się też uzyskać dzięki dodaniu jej do owsianki albo płatków śniadaniowych. Z kolei kardamon podniesie walory smakowe wytrawnych, długo gotowanych potraw takich jak gulasze, bigosy, mięsne bądź warzywne potrawki czy risotto. Dobrze komponuje się również z aromatycznymi napojami – podawanymi zimno albo gorąco (np. kompotem z suszu oraz kawą).

Zachęcamy do wybrania tych egzotycznych dodatków z naszego sklepu z przyprawami online i wypróbowania ich we własnej kuchni!