Berberys zwyczajny to niezwykle popularna roślina, którą możemy spotkać w przydomowych ogródkach czy parkach, ze względu na jego niewątpliwe walory estetyczne (jednak warto odróżnić go od berberysu Thunberga – ta odmiana jest jedynie ozdobna). Jednak oprócz dekoracyjnych funkcji w ogrodnictwie, berberys znalazł uznanie w przemyśle spożywczym i medycynie naturalnej. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C nazywany jest także polską cytryną, ale to nie jedyne zalety tego niezwykle interesującego krzewu. Jednym z ważniejszych związków pozyskiwanym z rośliny jest berberyna.
Korzyści dla zdrowia płynące ze spożywania berberysu
Berberys w różnych postaciach stosowany jest w leczeniu lub łagodzeniu objawów takich schorzeń jak cukrzyca, insulinooporność, nowotwory, a także infekcji wirusowych oraz problemów z trawieniem. Spożywanie berberysu sprzyja także utrzymaniu prawidłowej wagi ciała, stąd dostępny bywa w formie suszu przygotowanego do zaparzania.
Suszony berberys w kuchni
Suszony berberys doskonale sprawdza się jako dodatek do napojów rozgrzewających. Znany jest jako naturalny środek napotny i wykrztuśny, dlatego w przypadku przeziębienia idealnie pasuje do ciepłej herbaty z miodem. Suszone liście oraz owoce berberysu stanowią również ciekawy składnik marynat do mięs. Nie tylko dodaje smaku całej potrawie, ale dodatkowo ułatwia trawienie, dlatego w przypadku nieco cięższych dań warto o nim pamiętać.
Napar z berberysu na schorzenia skórne
Berberys ma właściwości bakteriobójcze, dlatego zaparzając susz, a następnie przemywając delikatnie twarz, można skutecznie złagodzić objawy trądziku. Stosowany jako okład na oczy pomaga przy zapaleniu spojówek.
Możliwości zastosowań suszonego berberysu jest naprawdę wiele, dzięki czemu warto go mieć pod ręką, jako element domowej apteczki czy w formie przyprawy. W naszym sklepie zaopatrzysz się w produkty spożywcze pochodzące jedynie od sprawdzonych producentów, dlatego jeśli szukasz suszonych owoców, bakalii lub innych zdrowych dodatków – zachęcamy do zapoznania się z całą ofertą!